Slaapapneu ervaring van Trudy - Positieve gevolgen

Toen Trudy (75)  een paar jaar geleden met een vriendin op vakantie ging merkte haar vriendin dat Trudy meerdere keren per nacht stopte met ademhalen. Ze kreeg dan ook het advies om maar eens een bezoekje te brengen aan de dokter. Trudy bleek inderdaad ademstops te hebben en kreeg in 2019 de diagnose slaapapneu. We interviewde haar over haar ervaringen.

Actief

Trudy is 75 jaar en staat nog erg actief in het leven. Ze houdt van autorijden, fietsen, is vrijwilliger in een bejaardentehuis, speelt Jeu de Boules en bezoekt graag haar (klein)kinderen. In 2016 is de man van Trudy na een korte ziekteperiode overleden. Sindsdien gaat Trudy mee op reizen voor de “Vrouwen van Nu”.  Kortom, stilzitten doet Trudy niet.

Slaapapneu

In 2019 was Trudy met haar vriendin op reis, die ze niet zomaar meer vergeet. Haar vriendin wees haar erop dat ze in de nacht stopte met ademen en gaf haar het advies om hiermee naar de dokter te gaan. Een paar maanden na de trip met haar vriendin besloot Trudy naar de huisarts te gaan. Ze had er even mee gewacht omdat ze dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen. Eenmaal bij de KNO-arts werd er al snel besloten een slaaponderzoek te doen, waarna ze de diagnose slaapapneu kreeg. Trudy had een AHI van 33,5 per uur waardoor haar arts het advies gaf dat het beter was om de komende tijd geen auto meer te rijden. Dit was natuurlijk een enorme shock omdat Trudy er veel op uitgaat met de auto.

Het was december 2019 toen Trudy haar CPAP-apparaat kreeg. De eerste dagen was dit even omschakelen, maar na een week was Trudy al gewend aan het slapen met haar CPAP-apparaat. Ze slaapt nu zelfs beter als ooit tevoren, moet minder naar de wc ’s nachts  en valt na 10 minuten al in slaap.

Diverticulitis

Al ruim 25 jaar geleden kreeg Trudy de diagnose diverticulitis. Dit zijn uitstulpingen van de dikke darm, die kunnen gaan ontsteken. De ontstane divertikels zijn blijvend, maar door middel van gezonde voeding, genoeg beweging en veel water drinken kun je dit onder controle houden.  Trudy heeft in het verleden al  meerdere keren zware buikpijn ervaren, waardoor de diverticulitis haar dagelijks leven beïnvloedde.  Zo moest ze bij afspraken buiten de deur altijd rekening houden met wat ze kon eten om ontstekingen te kunnen voorkomen.

Sinds Trudy met het CPAP-apparaat slaapt merkt ze verschil in haar lichaam, ze voelt zich beter, heeft meer energie en heeft zelfs geen last meer van de diverticulitis. De diverticulitis is zodanig verminderd dat Trudy haar voedingssupplementen niet meer hoeft in te nemen en zelfs weer dingen kan eten die ze voorheen nooit meer at.

Een verademing

Voordat Trudy de diagnose slaapapneu kreeg, heeft ze nooit een reden gehad om te twijfelen aan haar slaapkwaliteit.  Zelfs in haar 46-jarige huwelijk heeft ze nooit te horen gekregen dat ze snurkte of ademstops had.

Toen Trudy begon met CPAP-therapie startte ze met een AHI van 33,5 per uur. Door het gebruik van het slaapapparaat is dit gedaald naar gemiddeld 3 ademstops per uur. Dit is een enorm verschil en dit merkt ze dus ook lichamelijk. Zelf noemt ze het letterlijk en figuurlijk een verademing.  Ze wil dan ook mensen die twijfelen of ze aan de therapie willen beginnen meegeven dat het echt een enorm verschil kan zijn, niet alleen in vermoeidheid maar dus ook in onderliggende klachten waar je van te voren misschien  niet bij stilstaat.  De CPAP-therapie heeft het leven van Trudy in een positieve zin veranderd.